Over Aurora

 

“In het hart van elke Winter leeft een trillende Lente”

Aurora; een gigantisch woongebouw in Heerlen-Noord, dé urban hoofdstad van het zuiden. Máár bovenal een kunstproject dat heeft gezorgd voor reuring, verbinding en toevallige ontmoetingen. Anno 2022 een plek waar bewoners zich thuis voelen, elkaar (her)kennen en respecteren. En met trots vertellen dat ze in Aurora wonen. Als je goed kijkt ontdek je de prachtige boodschap; in het hart van elke Winter leeft een trillende Lente.   

Stichting Street Art
Het begon allemaal in 2018 toen Stichting Street Art uit Heerlen het eerste zaadje plantte. Zij zagen Aurora als grootschalig kunstproject dat niet alleen de stad zou verfraaien. Zeker ook omdat kunst verbindt. Als snel haakten het Spaanse kunstenaarscollectief BoaMistura aan. Dé perfecte partij voor deze klus. BoaMistura zet zich wereldwijd in met kunst als inspiratie voor verandering met actieve bewoners als belangrijk uitgangspunt.

Niet gek dus dat Wonen Limburg het idee samen met Stichting Street Art uitwerkte om van Aurora een gebouw te maken om trots op te zijn.

18.000 m2

100 personen

90 dagen – 10 uur per dag

3.700 liter verf

Aurora zorgt voor kleur
Bewoners en mensen die deelnamen aan het project konden een verschil maken voor zichzelf. Met name dáár zijn we ontzettend trots op. Aurora zorgt in alle opzichten voor kleur. Bewoners groeten elkaar, maken een praatje en helpen elkaar wanneer dat nodig is. Ook de deelnemers Werk voor Heerlen hebben door hun bijdrage aan het project hun talent aangesproken. Daarmee is een stap gezet in hun ontwikkeling en mogelijkheden voor de toekomst.

Soho van Heerlen
Er staat in Heerlen-Noord nog heel wat te gebeuren. Zodat het een stadsdeel wordt om trots op te zijn. Waar het leven voor iedereen aangenaam is. Sámen leven met plek voor iedereen. Daar dragen we als Wonen Limburg graag ons steentje aan bij. Laat je inspireren en Aurora werken als katalysator voor Heerlen-Noord. Een fijne woonwijk dat de potentie heeft het Soho van Heerlen te worden.

Woongebouw Aurora
Gebouwd in 1982, telt Aurora in totaal 228 appartementen. Verspreid over een hoofgebouw met 176 woningen en een bijgebouw met nog eens 52 woningen. De ruim 400 mensen die er hun thuis hebben, komen uit alle windstreken. Soms wonen ze er kort. Anderen wonen er al vanaf de nieuwbouw.    

In 2019 heeft eigenaar woningcorporatie Wonen Limburg het gebouw grootschalig gerenoveerd en energiezuiniger gemaakt. Met nieuwe kozijnen, zonnepanelen, isolatie en een spiksplinternieuwe energiezuinige verwarming is het gebouw klaar voor de toekomst! Met energielabel A én met een positief effect op de woonlasten van onze bewoners. Want we doen dit uiteraard voor de bewoners.

 Heerlen – Noord stedelijk vernieuwingsgebied
Aurora ligt in de wijk Grasbroek Musschenmig Schandelen in stadsdeel Heerlen-Noord en telt zo ongeveer 5.000 inwoners. Heerlen-Noord is één van de 16 stedelijke vernieuwingsgebieden in Nederland waarin de leefbaarheid en veiligheid onder druk staat. Overheid en andere partijen zoals onderwijs, zorg- en welzijnsorganisaties en woningcorporaties, werken nauw samen om een positieve impuls aan de wijk en haar bewoners te geven. Zo’n samenwerking zie je ook terug bij Aurora.

Geschiedenis van Heerlen
Tot de jaren ’70 van de vorige eeuw was Heerlen een zeer welvarende stad. Het zwarte goud van de mijnen zorgde voor veel werkgelegenheid en bracht welvaart in de regio. Tot het gas uit Slochteren, kolen overbodig maakte als basis voor brandstof. Langzaam sloten de mijnen hun deuren. Bij het sluiten van de laatste mijn in 1979 hadden in totaal zo’n 80.000 mensen hun bron van inkomsten verloren. Een enorme economische slag voor de regio én de stad Heerlen. In de jaren die volgden gleed Heerlen verder af en werd in de rest van Nederland én de Euregio bekend als grootste drugsstad van Nederland.

Het gevolg was een economische en sociale armoede die in 1990 een dieptepunt bereikte. De overheid greep in en een periode van interventies en financiële injecties volgde. Denk bijvoorbeeld aan het verhuizen van het CBS en de Belastingen naar Heerlen. Deze economische boost zorgde voor banen. Ook werd Streetart ingezet als middel in de stadsvernieuwing. Niet alleen fleurt Streetart de omgeving enorm op. Deze vorm van kunst is van en voor iedereen. Inmiddels trekt Heerlen als Streetart stad jaarlijks duizenden bezoekers en is Heerlen het culturele en creatieve hart in de regio.